Klímavásárlási tanácsok

Klímavásárlás előtt kérje szakember véleményét!

Cégünk helyszíni felméréssel, tanáccsal és árajánlattal segíti a megfelelő klíma kiválasztását Győrben és környékén. Kedvező árakkal, minőségi termékekkel állunk ügyfeleink rendelkezésére. A légkondícionálók telepítését, évenkénti karbantartását is elvégezzük.

Mikor vásároljunk klímaberendezést?

Már az új ház építésekor, átépítéskor gondoljon a klimatizálásra. Így könnyebben el lehet tüntetni a csövezést a falban. A csövezés kialakításánál kérje szakember véleményét, tanácsát, hogy mit hová tanácsos elhelyezni, hogy később ne okozzon problémát, a rossz helyen történő kivezetés, és a kondenzvíz-cső nem megfelelő lejtése. Már ilyenkor érdemes tudni, hogy kb. milyen típusú, formájú készüléket szeretne, hisz a készülék mérete és a szükséges légrések távolságok is meghatározóak lehetnek.
Ha utólag klimatizálunk, akkor a falon látható a csövezés, kábelcsatornázás.
Át kell gondolni, mely helyiségeket szeretné klimatizálni, hány beltéri egységre lesz szüksége: Ezekhez egyetlen vagy több kültéri egység tartozik? Sokszor nem lehet megoldani, vagy körülményes a klimatizálás egyetlen kültéri egységgel, de az is előfordulhat, hogy önt, szomszédait zavarja, esetleg a helyi szabályokba ütközik a több kültéri modul használata.
Műemlékvédelem alatt álló épületeknél, vagy egyes lakóközözzégeknél külön engedélyre van szükség a kültéri egység felszereléséhez, esetleg nem is engedélyezett látható helyre való szerelése. Ezekről kérjük, időben tájékozódjon.

Érdemes már kora tavasszal gondolni a klimatizálásra, mert nyáron a szerelők túlterheltek.

A lakossági klíma berendezések fajtái

A légkondicionáló berendezések egy részét a teljesítményük, kialakításuk, szabályozásuk és nem utolsó sorban áruk miatt a lakossági kategóriába sorolják.
A legegyszerűbb berendezések az ablakklímák, melyek Európában kevésbé népszerűek.

A split (osztott rendszerű) klímák – általában oldalfaliak  – a legelterjedtebbek. Ezek teljesítménye a 2kW-tól egészen a 10+kW-ig terjed.
A spliteket két fő szempont szerint érdemes megkülönböztetni:

 •  mono-, vagy multisplit klíma berendezések:
  • mono – Egy kültéri egység egy beltéri egységet kezel.
  • multi – Egy kültéri egység több beltéri egységet kezel.
 • Beltéri egység fajtája szerint
  • Oldalfali: legelterjedtebb, bárhol használható.
  • Parapet: ahol cél-, vagy következmény az oldalsó falfelület szabadon hagyása (pl. tetőtér, vagy munkahelyi környezet).
  • Mennyezet alatti: hasonló okokból mint a parapet beltéri esetében, illetve ezek a gépek általában nagyobb teljesítményűek, így tágasabb helyiségekben célszerű alkalmazni. Nagy vetőtávolsága miatt jól “befújja” a távoli sarkokat is.
  • Álmennyezeti kazettás: ahol álmennyezet van (min. 30cm belmérettel) célszerű ezt alkalmazni, mivel a mennyezet bármely pontjára elhelyezhető, így optimális klimatizálás érhető el. Az összes cső és szerelvény az álmennyezetben fut, így egyszerű szerelni. Jellemzően nagyobb teljesítményűek.
  • Légcsatornás: a legelegánsabb megoldás, ha van hely a beltérit és a kapcsolódó légcsatornát rejtve elhelyezni. Általában az építkezés során már ki kell alakítani ezt a rendszert, mert utólag nagy az átalakítás költsége. Előnye, hogy rejtve, optimálisan elhelyezett légrácsokon keresztül szállítjuk a hűtendő levegőt.

Milyen szempontok alapján vásároljunk?

A legfontosabb a megfelelő hűtőteljesítményi igény meghatározása. Ez függ a tér nagyságától, hőterhelésétől. Vásárlás előtt érdemes szakemberrel feméretni a helyszínt az egyéb környezeti és megvalósíthatósági feltételeket.

A klímaválasztás hibái:

 •  Ha alulméretezik a klímát, akkor nem hűti le a teret.
 •  Ha túlméretezik, akkor (ha nem inverteres) sokat fog fogyasztani, drágább lesz a berendezés üzemeltetése és a készülék ára is magasabb. Klímaberendezéseink szinte mindegyike inverteres. Így ez a hátrány kevésbé jelentős. Ha bizonytalan, hogy elbírja-e a készülék az adott teret, érdemes kicsit nagyobb teljesítményűt választani.

A gazdaságossági tényező.

A klímaberendezések ára tág határok között mozog. A régi mondás itt is érvényes, hogy az olcsóbb néha drágább. Egy korszerűbb, jobb minőségű készülék kevesebb áramot fogyaszt, jobb hatásfokkal dolgozik.

Szeretne-e fűteni a klíma berendezéssel? +5°C külső hőmérsékletig minden készülékkel lehet fűteni, de egyes készülékek -20°C külső hőmérséklet esetén is használhatóak fűtésre. Ezek a hőszivattyús készülékek drágábbak, de az év nagy részében tudjuk gazdaságos fűtésre használni. Ezekre a készülékekre az áramszolgáltatótól a fűtési szezonban (október 15. és április 15 között) “H” tarifa igényelhető. A “H” tarifa díjszabását itt olvashatja.

A kapható klímaberendezések többsége inverteres vezérlésű, fokozatmentes teljesítményszabályozású, csendesebb üzemű és energiatakarékosabb.

Ha több helyiséget kell klimatizálni, akkor egyetlen (multi) kültérire több beltérit is rákapcsolhatunk általában 2-4-et, de vannak ennél nagyobb rendszerek is. Ezeknek drágábbak, de csak egyetlen kültéri modul van. Nem “díszíti” sok gép a családi házat. Helytakarékossági-, esztétikai-, zajvédelmi szempontok alapján előnyös. Viszont a javítás nehezebb, hiba esetén előfordulhat, hogy egyik készülék sem üzemel. Az éves karbantartáson felül szivárgásvizsgálat is kötelező a nagyobb töltetű készülékek esetében.

Mono rendszerről akkor beszélünk, ha egy kültéri egység csak egy beltéri egységet szolgál ki. Ez a legegyszerűbb és legelterjedtebb split berendezés. Előnye a kedvezőbb ár, valamint az sem elhanyagolható szempont, hogy több mono készülék esetén, ha meghibásodna egy kültéri egység, a többi készülék még tovább működik, hiszen egymástól teljesen függetlenek.

A szűrők. 
Többfajta szűrő  van. Az alap a por, pollen és allergén anyagok szűrése és megkötése. Ezen kívül vannak különböző füst és szagszűrők, plazmaszűrők, légállapot javítók stb.

A kivitelezés.

Az ügyfél igényei alapján a szerelő segít a helységhez leginkább megfelelő klímaberendezés kiválasztásában, beszerzésében.

A telepítéshez jó minőségű kiegészítő anyagokat használunk.

Nagyon fontos, hogy a szerelő megfelelő képzettséggel rendelkezzen, s ez alapján regisztrálva legyen a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság adatbázisában. A regisztrációt, s a jogosultságokat ITT  ellenőrizheti.

Cégünk szerepel az adatbázisban, s ezt adószámunk megadásával ellenőrizheti is: 11464866-2-08
Mely alapján látható, hogy cégünk, a Student Elektronic Kft. jogosult háztartási klímaberendezések árusítására és telepítésére.

A telepített készülékről egyedi vonalkódos Telepítési Tanusítványt állítunk ki, melyet a Hatóság honlapján is rögzíteni kell.

Hol vásároljunk klímaberendezést?

A kereskedőknek és a szerelőknek minden készülék eladását, telepítését regisztrálni kell a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság adatbázisában. Már a vásárláskor meg kell határoznia, hogy ki fogja a klímaberendezését telepíteni, s a szerelőnek ezt igazolnia is kell.

Ingyenes helyszíni felméréssel segítünk a leginkább megfelelő készülék kiválasztásában, sőt a beszerzésében is.

Nyáron rengeteg klímát árusítanak a hipermarketek, melyeket a szakma nem ajánl! Többek között azért sem, mert az eladó nem tudja, mi kell a vevőnek. Megmutathatja a választékot, de nem tudja szakszerűen felmérni a vevői igényeket, sőt félrevezetőek az akciós ajánlatok, mert akár a klímaberendezés árának többszörösébe kerül annak felszerelése, vagy garanciális illetve minőségi problémák társulnak a berendezéshez, esetleg kifutó szériához nincs alkatrész utánpótlás, vagy nem felelnek meg a legújabb előírásoknak.

Hozzánk a jövőben is fordulhatnak ügyfeleink, hiszen nemcsak a telepítésben, de az esetleges kisebb nagyobb meghibásodások estén is szakszerű segítséget tudunk  nyújtani.

Milyen helyiséget klimatizáljunk?

Logikusan azokat a szobákat érdemes klimatizálni, ahol sokat tartózkodunk a lakáson-, épületen belül.
Mivel a helyiség hűtését túlzásba is lehet vinni, nagyon ügyeljünk a helyes hőmérséklet beállítására és a beltéri egység elhelyezésére. Különösen igaz ez hálószoba, gyerekszoba és munkahelyi iroda esetében. A hideg levegőt soha ne fújjuk közvetlenül a bent tartózkodó emberekre.
Több egybenyíló, ajtóval nem rendelkező helyiséget vagy több beltéri egységgel, vagy egyetlen – az egész helyiségcsoport hűtési igényét kielégítő teljesítményű – jól elhelyezett beltéri egységgel (és a hozzá kapcsolódó kültérivel) klimatizálunk.

A kültéri egységekről

Split rendszerű klímák esetében mindig van kültéri egység, mely a berendezés motorja. Leegyszerűsítve mindazon részeket tartalmazza, melyeket egy háztartási hűtőgép hátulsó felénél láthatunk:

 • kompresszor (a hűtőközeget sűrítő “motor”)
 • kondenzátor (a forró hűtőközeget cseppfolyósító hőcserélő)
 • ventilátor (a környezeti levegővel lefújja a kondenzátorról a fejlődő hőt)
 • elektromos- és hűtőköri szerelvények

A kültéri modul időjárásálló burkolattal van ellátva. Az elhelyezésénél a legfőbb szempont, hogy jól szellőző helyre kerüljön. Külső homlokzaton acélkonzolra, vagy erkélyre műanyag talpakra kell szerelni. Érdemes előre gondolni a javasolt (és a garancia idő alatt elvárt) karbantartás miatt a szerelhetőségre, hozzáférhetőségre is.

Egyéb ajánlás:

Csírátlanító megoldások

A levegőben található mikroorganizmusok egy része bizonyos hatások ellen védtelen. Az egyik legközismertebb ilyen hatás az UV sugárzás.

Legújabb – kisüléses szennyeződésromboló rendszer

A levegő szennyeződéstartalma eltávolítható szűrőkkel, melyeket cserélhetőek, vagy lemoshatóak.
A kémiai tisztítást a katalizátorok jelentik, amelyek a katalitikus folyamat segítségével bontják részelemeikre a szennyeződéseket.

A “mechanikus” technika legújabb fejlesztése a kisüléses szennyeződésromboló rendszer. Ennél a megoldásnál egy folyamatos elektromos kisülés “falon” halad át a levegő, ahol a kisülések hatására – a villám romboló erejének kicsinyített és megszelídített módszerét alkalmazva – a szennyezőanyagok elemi, ártalmatlan részelemeikre hullanak.